domingo, 26 de octubre de 2014

L'ENFOCAMENT GESTÀLTIC

L'Enfocament Gestàltic és holístico; és a dir, que percep als objectes, i especialment als éssers vius, com a totalitats. En Gestalt diem que "el tot és més que la suma de les parts". Tot existeix i adquireix un significat a l'interior d'un context específic; gens existeix per si solament, aïllat.

La teràpia Gestalt treballa el awareness (adonar-se). És igual a temps present, que és igual a la realitat. En contrast amb la psicologia profunda, la qual cosa tracta és de prendre l'obvi de la superfície. De la situació en la qual ens trobem nosaltres mateixos i desenvolupar la Gestalt emergent a les bases de la relació Jo-Tu i de l'aquí i l'ara. Qualsevol fuita, cap al futur o cap al passat és examinat com una resistència cap a la trobada que es desenvolupa en el moment. L'home modern ha alienat, ha renunciat a tant del seu potencial, que la seva habilitat per bregar amb la seva existència es torna severament empobrida. 

La meva meta és la següent: el pacient ha de recobrar el seu potencial perdut. Integrar les seves polaritats en conflicte. Entendre la diferència entre jugar un joc, especialment el de “els jocs verbals”, d'una banda, i la diferència entre aquests jocs i el comportament autentico, per un altre. La guerra civil del conflicte intern afebleix el confort del pacient, però cada intent d'integració els enforteix. 

Ara, en l'emergent seguretat de la situació terapèutica, el pacient comença a prendre riscos i a transformar les seves energies de manipulació de l'ambient per obtenir suport, a desenvolupar cada vegada més i més l'autosuport i a confiar en els seus propis recursos. Aquest procés és anomenat maduració. Una vegada que el pacient aprèn a parar-se sobre els seus propis peus emocional, intel·lectual i econòmicament, la seva necessitat de teràpia col·lapsa. S'alliberarà del malson de la seva existència. 

La tècnica que fa servir la teràpia Gestalt es: no explicar-li coses al client, sinó brindar-li oportunitats per entendre's i descobrir-se a si mateix. Per a aquest propòsit el terapeuta manipula i frustra al client de tal manera que es confronti a si mateix i en aquest procés identifiqui el seu potencial perdut, per exemple, assimilant les projeccions en integrar les parts alienades de si mateix. Qualsevol interpretació és un error terapèutic, ja que implicaria que el terapeuta comprèn millor al pacient que el pacient mateix i ho priva de l'oportunitat de descobrir-se a si mateix i per si mateix, impedint-li trobar els seus propis valors i estil. D'altra banda, la majoria del contingut que el pacient diu es pot descartar i em concentro més en el nivell del no verbal, ja que aquest el que està menys subjecte al autoengany. En el nivell no verbal la Gestalt rellevant sempre emergirà i podrà ser tractada en l'aquí i l'ara.

Fritz Perls

No hay comentarios:

Publicar un comentario